Kennisbank / Webshops

Wat is dropshipping

Dropshipping is online verkopen zonder voorraad. Het idee is dat een klant een product bestelt via je website. Je geeft dit vervolgens door aan de leverancier een die stuurt het product naar de klant toe. Zo bespaar je dus kosten op de investering van het hebben van een voorraad.

Kenmerkend voor dropshipping is dat de eigenaren van de webshop zelf geen voorraad hebben en dus alleen als tussenpersoon fungeren tussen de koper en de leverancier. 

Voordelen dropshipping

Met name in Coronatijd schoten de dropshipping webshops als paddenstoelen uit de grond. Online shoppen werd nog populairder en veel mensen speelden daar handig op in. Een aantal voordelen van dropshipping op een rijtje:

  • Geen voorraad, dus weinig ruimte nodig.
  • Iedereen kan een dropshipping webshop beginnen, je hebt geen ruimte nodig waar de voorraad opgeslagen ligt.
  • Eenvoudig uit te breiden met nieuwe producten.
  • Geen gedoe met inpakken, leveren en retouren.

Nadelen dropshipping

Uiteraard kleven er ook nadelen aan dropshipping:

  • Ondanks dat je de producten niet zelf levert/op voorraad hebt, ben je wel het aanspreekpunt voor de klant. Goede klantenservice is dus noodzakelijk.
  • Dropshippingleveranciers leveren ook aan andere webshops, dus de concurrentie kan groot zijn.
  • Je hebt geen controle op de verzending/levering en de staat van het product
  • Bij buitenlandse (met name Aziatische) producten kunnen hoge invoerkosten komen. Zoek dit dus van te voren goed uit voor je begint met dropshippen. 

Voor klanten is het vaak lastig zien dat een webshop aan dropshipping doet. Daarom is het van groot belang dat de klantenservice van een dropshipping website op orde is. Klanten moeten weten waar ze terecht kunnen met vragen en klachten. Daarnaast moet ook het verzend- en retourproces duidelijk omschreven staan op de webshop zodat klanten weten waar ze aan toe zijn. Met name wanneer je werkt met leveranciers uit het buitenland kan het voorkomen dat er lange levertijden op producten zitten of dat klanten hoge retourkosten moeten betalen om hun gekochte spullen retour te sturen. Informeer je klanten hier goed over op je webshop om onvrede te voorkomen.

 

Dropshipping via Amazon en Bol.com

Leveranciers kunnen hun producten ook verkopen via grote platformen als Amazon en Bol.com. Amazon en Bol.com fungeren hier dus dropshoppers voor deze leveranciers. Andere bekende platformen zijn eBay, Zalando en Etsy. 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bel ons op 0314 – 365464