Beheer evenementen in Silverstripe met een kalender-module

calendar g08f317a27 1280

Wanneer je verschillende activiteiten/evenementen organiseert voor je klanten, dan wil je natuurlijk dat je klanten deze overzichtelijk in kunnen zien op je website. De kalender-module van Silverstripe is hier de perfecte oplossing voor. Deze module biedt de uitkomst om op overzichtelijke wijze je evenementen weer te geven waardoor je klanten nooit meer een evenement hoeven te missen. 

Waarom een kalender-module toevoegen?

Je wilt natuurlijk dat je klanten je activiteiten/evenementen bezoeken. Daarvoor moeten ze wel op de hoogte zijn van je event. Met name wanneer je meerdere activiteiten of events op de planning hebt staan, is het handig om deze overzichtelijk op je website weer te geven. Anders loop je de kans dat je bezoekers door de bomen het bos niet meer zien en ze niet weten dat je een evenement organiseert. Een kalender-module biedt hier de oplossing. 

Het startpunt van de agenda-module

In de begin jaren van Silverstripe was er een evenementen kalender ontwikkeld door de beroemde Amerikaanse programmeur Uncle Cheese. Hij was erg bekend onder de Silverstripe community doordat hij verschillende modules uitbracht die erg populair waren. Je kan zijn modules op zijn Github profiel vinden. Uncle Cheese verhuisde uiteindelijk dan ook van de USA naar Nieuw-Zeeland om te werken bij Silverstripe Ltd.

Deze module gaf Anselm Christophersen in samenwerking met Colin Burns inspiratie om een nieuwe “verbeterde” evenementen module te ontwikkelen. Dit houdt niet in dat de module van Uncle Cheese niet goed was in wat het deed. Het had alleen een aantal beperkingen. Zo wilde Anselm Christophersen de volgende functies toevoegen:

 • Evenementen vanuit verschillende bronnen kunnen gebruiken;
 • Gebruikers de mogelijkheid bieden privé evenementen toe te voegen;
 • Alleen aankomende evenementen in de Back-end weergeven;
 • Werken met duizenden evenementen die je kan categoriseren.

Wat kan de module?

De kalender streeft naar een solide basis voor alle kalender mogelijkheden. Het is gebouwd om in de meeste scenario’s flexibel en configureerbaar te zijn. Voor zowel websites met openbare evenementen als apps met privé evenementen of een combinatie van beide.

De kalender module bevat een hoop “out of the box” functies, die door middel van configuratie in- en uitgeschakeld kunnen worden, om zo aan jouw specifieke wensen te kunnen voldoen. De module bestaat uit de volgende functies:

 • Evenementen/kalender/categorie relaties zorgen voor complexe filters
 • Publieke en privé evenementen
 • Uitgebreide kalender/evenementen administratie
 • Gebruik van Javascript voor het bewerken van het evenementen formulier, bruikbaar voor zowel front-end als back-end, met date picker, time picker en duration dropdown, maar waar je ook nog handmatig de gegevens kan invullen.
 • Het uitlezen van evenementen in een lijst op de front-end kalender-pagina.
 • Front-end kalender-weergave d.m.v. de fullcalendar Jquery plugin
 • De kleuren in de kalender zijn configureerbaar
 • Geen standaard front-end styling
 • Op composer gebaseerde workflow

 

Heb je een Silverstripe website en wil je ook de kalender-module toegevoegd hebben aan je website? Mail naar helpdesk@dima.nl, dan zorgen onze developers ervoor dat deze module op je website komt!