Waar moet een 100% toegankelijke website aan voldoen?
Toegankelijke websites moeten voldoen aan de internationale Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze voorschriften hanteren vier basisprincipes waar toegankelijke websites aan moeten voldoen:
- Waarneembaar
De content op de website moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit houdt in dat er voor blinden en slechtzienden een knop moet zijn waarmee de tekst op de website wordt voorgelezen. Voor doven en slechthorenden moeten video’s voorzien zijn van ondertiteling. En voor kleurenblinden moet de tekst goed leesbaar zijn tegen de achtergrond.
- Bedienbaar
Niet iedereen is in staat om een computermuis te bedienen. Daarom moet de website ook volledig te bedienen zijn via het toetsenbord. Websitebezoekers mogen niet vast komen te zitten op een pagina omdat ze alsnog een muis nodig hebben.
- Begrijpelijkheid
De taal die gebruikt wordt op de website moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Op websites van de overheid wordt taalniveau B1 gehanteerd. Voor de meeste Nederlanders is dit niveau namelijk goed te begrijpen. Wist je dat het woord ‘toegankelijk’ zelf niet eens toegankelijk is? Dit woord is al te moeilijk voor niveau B1. Woorden als ‘bereikbaar’ en ‘makkelijk’ zijn beter om te gebruiken.
Meer weten over hoe je een goede B1 tekst schrijft? Lees het in onze blog 'Begrijpelijke tekst schrijven op B1 niveau'.
- Robuust
Dit basisprincipe heeft niet zozeer met de voorkant van de website te maken die bezoekers zien, maar met de codeertaal waarin de website is geschreven. Voor mensen die de voorleesfunctie gebruiken is het belangrijk dat ze de tekst van de website te horen krijgen, en niet de opmaaktaal waarin de website is geschreven. Wanneer een website in HTML-taal is geschreven, dan voldoet de website eigenlijk al aan dit basisprincipe.
Daarnaast zijn (semi-)overheidsorganisaties verplicht om op hun website te vermelden welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te behouden voor haar bezoekers. Dit wordt gedaan in een toegankelijkheidsverklaring.
Ook is het belangrijk dat organisaties blijven werken aan de toegankelijkheid van hun website, zodat deze ook in de toekomst toegankelijk blijven voor iedereen.