Blog / SEA

Google Multisearch

foto google multisearch

Verder gaan dan de zoekbalk en vragen stellen over wat je ziet. Dat is wat Google wil bereiken met zijn nieuwe innovatieve zoekfunctie: Google Multisearch. Tegenwoordig zijn zoekmachines niet meer weg te denken uit ons leven. We zoeken dagelijks van alles op en vaak vinden we ook wat we zoeken. Maar hoe zoeken we een product op als we niet weten hoe het heet? Hier heeft Google een oplossing voor gevonden.

 

Wat is Google Multisearch?

Google heeft als doel om je te helpen bij het vinden van informatie. Wanneer je niet zeker weet hoe iets heet is het natuurlijk moeilijk om dit op te zoeken. Google Multisearch is de oplossing voor dit probleem. Google Multisearch combineert tekst en afbeelding om zo tot bijpassende informatie te komen. Je maakt dus ergens een foto van en voegt vervolgens bij de tekst extra informatie toe zodat Google weet wat voor informatie jij over het product in de foto wil hebben. Door tekst en afbeelding samen in je zoekopdracht te laten zien weet Google beter waar je naar op zoek bent en is de kans dat je dit vindt een stuk groter.

 

Hoe werkt Google Multisearch?

Google Multisearch is vrij makkelijk in gebruik. Je opent de Google app. Dit kan zowel op Android als op IOS. Vervolgens klik je op het Google Lens icoon en maak je een foto van het product of de tekst waar jij meer over wil weten. Staat de foto van het product al op je telefoon of heb je het niet in de buurt? Geen probleem. Het is ook mogelijk om een opgeslagen foto vanaf je galerij te uploaden. Tenslotte swipe je omhoog in de zoekresultaten en klik je op ‘Add to your search’. Hier kun je tekst toevoegen over de afbeelding. Deze tekst zal Google helpen bij het vinden van specifiekere informatie.

 

Google Multisearch in de praktijk

Het is fijn dat er een nieuwe zoekfunctie is die je kan helpen bij het vinden van informatie, maar waar kan je dit precies bij inzetten? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je neergezet die je zullen helpen te begrijpen hoe Google Multisearch precies werkt.

  • Heb je een nieuwe plant gekocht maar weet je niet precies hoe je deze plant moet onderhouden? Upload bij het Google Lens icoon een foto van je nieuwe plant en klik op ‘Add to your search’. Hier voeg je het woord ‘onderhoud’ toe. Nu weet Google dat je informatie wil over deze plant en dat de informatie moet gaan over het onderhoud ervan.
  • Ligt de ketting van je fiets er af? Maak een foto van je fiets en voeg als tekst ‘reparatie’ toe. Google kan nu zien dat jij informatie wil over het repareren van de ketting die er af ligt.
  • Heb je een prachtige jurk gevonden, maar is deze niet de juiste kleur? Upload een foto van de jurk en voeg bij de tekst toe in welke kleur je de jurk wil. Voor Google wordt het dan duidelijk dat jij de jurk op de foto zoekt in een andere kleur. De kans dat je dezelfde jurk in de juiste kleur vindt wordt zo ineens een stuk groter.

 

Multisearch voor bedrijven

De opkomst van deze nieuwe zoekfunctie is ook zeer belangrijk voor je website of webshop. Bij Google Multisearch wordt het belang van afbeeldingen een stuk groter. Alle specifieke optimalisaties zijn nog niet bekend, maar er zijn bepaalde onderdelen die altijd goed zijn om te verzorgen.
Geef de afbeeldingen op je website een goede omschrijving. Dan weet Google wat er op de afbeelding te zien is en zal je website sneller gevonden worden. Gebruik ook alt-teksten en maak al je bestandsnamen uniek en relevant. Zo ben je helemaal voorbereid voor de nieuwe zoekfunctie van Google.