Honeypots in plaats van Captcha om bots te weren

Honeypot

De meeste mensen kennen het wel: Captcha. Een antispam-techniek die veel wordt gebruikt om te kijken of je een robot bent en die voor veel mensen als vervelend wordt ervaren. Het doel van Captcha is om te voorkomen dat spam-bots een (reactie)formulier invullen of een aankoop doen. Bij Captcha is het de bedoeling dat je moeilijk leesbare letters en getallen overtypt of op afbeelding met bijvoorbeeld stoplichten moet klikken. Door deze opdracht duurt het langer om bijvoorbeeld je aankoop te voltooien en sommige mensen voltooien hun aankoop zelfs helemaal niet meer. Daarom is er een alternatief bedacht: Honeypots 

Captcha in contactformulier

Vervelende captcha in een contactformulier

Wat zijn Honeypots? 

Bij Honeypots wordt er een extra veld toegevoegd aan het (reactie)formulier. Deze is onzichtbaar voor mensen, maar staat wel in de code van de website. Hierdoor zullen bots deze toch invullen. Spam-bots hebben namelijk de neiging alle velden van een formulier in te vullen. Doordat dit veld onzichtbaar is voor de gewone bezoeker, worden bezoekers dus niet lastig gevallen met extra opdrachten om hun aankoop te voltooien, een reactie te geven op een blog of om bijvoorbeeld een contactformulier in te vullen.  

Wanneer de bezoeker zijn formulier heeft ingevuld en heeft opgestuurd kan de ontvanger zien of het onzichtbare veld is ingevuld. Als dit niet zo is gaat het om een bezoeker. Wanneer dit wel zo is gaat het om een bot. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat Honeypots het tegenovergestelde doen van Captcha. Je wordt alleen geaccepteerd wanneer je niets invult.  

Waarom Honeypots in plaats van (re)Captcha? 

Honeypots zijn een onzichtbare manier om bots tegen te houden. Mensen worden op deze manier niet lastig gevallen met moeilijke opdrachten. Ook geef je de bezoekers van je website niet het gevoel dat je hen niet vertrouwd. Daarnaast geeft het je bezoekers een stuk minder stress. Niemand zit er op te wachten om extra opdrachten uit te voeren bij iedere aankoop. Je website of webshop wordt er dus veel gebruiksvriendelijker van.  

Natuurlijk zitten er aan elke antispam-techniek zowel voordelen als nadelen. Honeypots is daarop geen uitzondering. Bots worden steeds beter in het vinden van onzichtbare pagina’s. Ook worden ze steeds beter in het niet invullen van deze pagina’s. Een oplossing hiervoor is om je onzichtbare pagina vaker te veranderen, zodat het voor bots moeilijker wordt ze iedere keer op te sporen.  

Je website gebruiksvriendelijker maken 

Het is voor iedereen mogelijk om Honeypots toe te voegen aan zijn of haar webshop of website. Het maakt je website sneller te gebruiken voor bezoekers, eenvoudiger te begrijpen en het zorgt ervoor dat bezoekers minder snel weg zullen gaan, omdat ze weer eens een balkje met moeilijk leesbare letters en getallen zien staan. Kortom: Honeypots is de gebruiksvriendelijke antispam-techniek voor jou website. 

Verschillende soorten Honeypots

Het soort Honeypots dat je gaat gebruiken is afhankelijk van het doel dat de Honeypots hebben. Het is wel goed om te weten welke mogelijkheden er zijn. Daarom hebben we de verschillende soorten Honeypots voor je op een rijtje gezet:

E-mailvallen

Deze nep e-mailadressen worden gebruikt als spamval. Ze worden op een verborgen locatie geplaatst. Hierdoor kunnen alleen geautomatiseerde adressen dit e-mailadres vinden. Kortom: elke binnenkomende mail is van spambots.

Spam mail

Afleidingsdatabase

Een afleidingsdatabase kan worden opgezet om spotaanvallen te monitoren die gebruik maken van onveilige systeemarchitectuur. Een andere reden om een afleidingsdatabase op te zetten is omdat ze gebruik maken van een SQL-injectie of misbruik maken van privileges.

Malware Honeypots

Deze Honeypot bootst verschillende software apps na om malware aanvallen uit te kunnen lokken. De kenmerken die deze malware laten zien kunnen vervolgens geanalyseerd worden om zo anti-malwaresoftware te ontwikkelen.

betere cyber security door honeypots

Spider Honeypot

Deze handige Honeypot is ontwikkeld om webcrawlers te vangen. Dit doen ze door webpagina’s en links te maken die alleen bezocht kunnen worden door deze crawlers. Het detecteren van zulke crawlers kan je helpen om te leren hoe je deze bots kan blokkeren.

Ook een veiligere website?

Wilt u ook een veiligere website? Neem contact op met ons op en onze developers helpen je graag bij het beter beveiligen van je website.