Waarom is pagespeed belangrijk voor SEO?

Pagespeed

In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen een eigen website of webshop opgezet. Wanneer je dit doet wil je natuurlijk ook goed gevonden worden. Pagespeed kan jou hierbij helpen. Kort samengevat is pagespeed de tijd die je website nodig heeft om te laden. Hoe snel jouw website er over doet om te laden heeft met verschillende onderdelen te maken. Naast dat het gewoon fijn is om snel naar een website te kunnen, is pagespeed ook zeer belangrijk. Pagespeed kan namelijk behoorlijk veel over je website zeggen.

Wat is pagespeed?

Zoals hier boven al kort wordt uitgelegd is pagespeed, ook wel paginasnelheid genoemd, de snelheid waarmee een website laadt. Dit geldt voor de verschillende pagina’s op een website, maar ook voor de website zelf. 

Google Analytics kent ook een Sitespeed rapport. Dit is gerelateerd aan pagespeed, maar het is zeker niet hetzelfde. Het sitespeed rapport is een samenvoeging van verschillende browsergegevens. Dit wordt gemeten door een steekproef. Het verschil is dat pagespeed veel dieper ingaat op de manier waarop een pagina laadt, een Sitespeed rapport doet dit niet. Bij pagespeed wordt er ook geen gebruik gemaakt van een steekproef.rf

Voor de bezoekers van je website is het natuurlijk fijn dat ze niet lang hoeven te wachten om je website te kunnen bekijken, maar een goede pagespeed is ook belangrijk voor andere onderdelen van je website. De SEO bijvoorbeeld.

Het belang van pagespeed

Pagespeed is in de afgelopen jaren steeds bekender en belangrijker geworden. Zoekmachines zijn er op gericht om de bezoeker een goede ervaring te geven wanneer de bezoeker ergens naar op zoek is. En aangezien pagespeed van belang is bij de gebruikerservaring belonen zoekmachines de websites die een snelle pagespeed hebben. Dit doen ze door de websites een goede ranking te geven. Oftewel: je website komt hoger tussen de zoekresultaten te staan. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Wanneer de pagespeed laag is betekent dit dus ook dat je website minder hoog zal staan in de zoekresultaten. De website zal dan minder snel gevonden worden en dus ook minder vaak bezocht worden.

Pagespeed meten en optimaliseren

Er bestaan verschillende tools om je pagespeed mee te meten. Een aantal van deze tools zijn gratis, maar er bestaan ook tools waar je voor moet betalen. Het voordeel van een betaalde service is dat ze vaak een stuk monitoring meebrengen. Veel gratis tools bieden dit niet. Deze monitoring houdt in dat de pagespeed van je website langere tijd in de gaten wordt gehouden. Ook ontvang je notificaties als je pagespeed onder een bepaald punt zakt. Hierdoor heb je dus een goed overzicht van je pagespeed en ben je altijd op de hoogte van hoe het hiermee gaat.

Ben je zelf op zo naar een handige pagespeed tool? Een aantal bekende pagespeed tools zijn:

Heb je meer vragen over het verbeteren van je SEO of je pagespeed? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.