Wat is het verschil tussen een dynamische en een statische website?
Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om een website te bouwen. Toch zijn er nog steeds twee basistypen: statische en dynamische websites. Waar je welk type website voor gebruikt en wat de verschillen en voordelen van beide zijn, leggen we aan je uit in deze blog.
Wat is een statische website?
Een statische website bestaat uit pagina’s die vooraf opgebouwd zijn. Er vindt geen server side verwerking plaats, wat wil zeggen dat de webpagina’s niet geladen hoeven te worden. Op een statische website is de inhoud gecodeerd in HTML, CSS of heel soms in JavaScript. De inhoud wordt direct op de website weergegeven en wordt niet geladen vanuit een CMS. Wanneer je iets aan de website wilt veranderen, dan moet de webbouwer dit in de HTML-code aanpassen. Daarom worden statische websites meestal alleen gebruikt wanneer de inhoud niet vaak veranderd of wanneer een korte laadtijd het belangrijkst is.
Wat is een dynamische website?
Dynamische websites worden door een database aangestuurd. De pagina’s worden pas geladen op het moment dat een bezoeker de specifieke pagina opvraagt in een browser. Hiermee werkt het dus tegenovergesteld aan een statische pagina, waarbij alles van te voren al geladen is en de pagina al klaar staat voor de bezoeker. Doordat dynamische websites gemaakt worden in een CMS, is het makkelijk om zelf zowel lay-out als inhoud aan te passen en om nieuwe pagina’s aan te maken.
Daarnaast kunnen dynamische websites een veel grotere hoeveelheid content aan en passen de lay-out automatisch aan aan het scherm waarop de website geladen wordt.
Dynamische websites hebben dus veel meer mogelijkheden dan statische websites. Het is dus ook niet zo gek dat de meeste mensen kiezen voor een dynamische website. Met name wanneer je een blog of een webshop op je website hebt is het verstandiger om voor een dynamische website te kiezen.
Belangrijke verschillen tussen dynamische en statische websites
Een belangrijk verschil tussen dynamische en statische websites is de manier hoe de site geladen wordt. Bij statische websites zijn de pagina’s al geladen vóórdat de bezoeker op de website komt. De inhoud hoeft niet opgevraagd te worden uit een database. Terwijl bij een dynamische website pagina’s pas worden geladen wanneer een bezoeker deze opent in een browser. Telkens wanneer iemand een pagina wil openen, haalt het CMS (bijvoorbeeld WordPress) de benodigde content uit een database. Vervolgens wordt er met behulp van PHP een HTML pagina gegenereerd die dan in de browser geladen wordt. Hierdoor kan het dus even duren voordat een pagina geladen is.
Een ander belangrijk verschil is dat je geen programmeur hoeft te zijn om een dynamische pagina aan te passen. Je hoeft geen verstand te hebben van PHP, CSS, JavaScript of HTML. Diverse CMS-systemen zijn erg gebruiksvriendelijk en maken het bovendien mogelijk om met meerdere mensen tegelijk in het CMS aan het werk te zijn.
De voordelen van een dynamische of een statische website op een rijtje
Wil je ook graag een (nieuwe) website maar geen idee waar je moet beginnen? Bel of mail ons en we vertellen je er graag meer over.
Ik wil een (nieuwe) website!