Alternatieven voor Captcha

mail g72fd35aae 1280

Je kent het wel. Je wilt iets bestellen en komt langs een balkje met moeilijk te lezen letters en getallen die je moet overtypen om te laten zien dat je geen spam-bot bent. Captcha noemen we deze anti-spamtechniek. Captcha wordt door veel website bezoekers als vervelend ervaren. Daarom zijn er een aantal alternatieven bedacht. Hieronder vertellen we meer over deze alternatieve anti-spamtechnieken.

 

 Voorbeeld Captcha dierenfoto's

Honeypots

Niets is zo vervelend dan je aankoop niet af kunnen ronden door alle onleesbare letters en getallen die je over moet typen. Honeypots is een anti-spamtechniek die ervoor zorgt dat je hier geen last meer van zult hebben. Bij Honeypots wordt er een onzichtbare vraag toegevoegd aan de in te vullen vragenlijst. Althans, voor de persoon die het formulier invult is deze vraag onzichtbaar. Spam-bots zullen proberen om alle vragen in een formulier in te vullen. Ook vragen die eigenlijk niet te zien zijn. Wanneer er een formulier opgestuurd wordt waarbij deze onzichtbare vraag wel ingevuld is weet je dus dat je te maken hebt met een spam-bot.

Wil je meer te weten komen over honeypots? Lees dan ook ons blog: Honeypots in plaats van Captcha.

 

E-mail verificatie

Ondanks dat je bij e-mail verificatie toch aan de bezoeker vraagt om wat extra stappen te ondernemen, kan dit wel een goed alternatief zijn voor Captcha. Bij e-mail verificatie stuur je de bezoeker van je website een mail waar ze op moeten klikken om de transactie te voltooien. Dit is veel simpeler dan het intypen van talloze moeilijk te lezen letters en getallen. En behalve dat het simpeler is, is het ook een stuk minder stressvol!

Deze techniek is heel erg geschikt wanneer iemand een aankoop wil doen of zijn wachtwoord vergeten is, maar is minder praktisch wanneer iemand een reactie wil plaatsen op een website. Wanneer je op zoek bent naar een anti-spamtechniek die je daarmee verder helpt kan Akismet een goed alternatief zijn.  

 

Akismet

Wanneer je de bezoekers van jouw website reacties laat plaatsen op berichten is het goed om gebruik te maken van Akismet. Akismet is een gratis te gebruiken anti-spamtechniek. Het idee achter Akismet is dat alle berichten eerst gescand worden, zodat Akismet weet of je met een spam-bot te maken hebt. De service van Akismet doet verschillende tests om er achter te komen of het bericht echt is. Zo onderzoeken ze onder anderen de database met IP-adressen om te zien of het gebruikte IP-adres al eerder gemeld is in verband met spam.

 

Stel een vraag

Hoewel je deze anti-spamtechniek zou kunnen vergelijken met Captcha, is hij toch een stuk simpeler in gebruik. Wanneer je een invulformulier samenstelt is het mogelijk om een extra vraag toe te voegen. Iets waarvan je zeker weet dat je bezoekers het kunnen beantwoorden. Een rekensom bijvoorbeeld. Voor mensen is dit gemakkelijk te beantwoorden, maar spam-bots zullen hier meer moeite mee hebben.

Deze anti-spamtechniek is erg betrouwbaar, maar het is wel goed om te weten dat er een punt kan komen waarop de spam-bot deze vraag wel begrijpt. Houd hier dus wel rekening mee. Maak de vraag ook niet te ingewikkeld. Je wil niet dat bezoekers hun transactie alsnog stop zetten omdat ze de vraag of de rekensom niet begrijpen.

Wil je meer informatie over veiligere websites? Neem contact op met onze developers!

Neem contact op