Kennisbank / Webteksten schrijven

Wat is keyword density/dichtheid

Keyword dichtheid of keyword density betekent hoe vaak je een bepaald zoekwoord in een stuk tekst gebruikt. Als je een zoekwoord bijvoorbeeld heel vaak in het begin van de tekst gebruikt en daarna helemaal niet meer staat dit niet mooi in de tekst. Bovendien leest het ook niet lekker voor je bezoeker.

 

Keyword density berekenen

Het berekenen van de keyword dichtheid is vrij eenvoudig. Eerst zoek je op hoe vaak een zoekwoord voorkomt in je tekst, dit kun je eenvoudig doen door ctrl + F te gebruiken op je toetsenbord. Vervolgens deel je dit aantal door het totaal aantal woorden van je tekst. Dit doe je x100% en dan heb je het percentage hoe vaak je zoekwoord voorkomt in de tekst.

[frequentie zoekwoord] / [totaal aantal woorden van de tekst] x 100% = keyword density of zoekwoorddichtheid. 

Wil je meerdere zoekwoorden onderzoeken of heb je geen zin om een rekensommetje te doen? Je kunt je ook tekst ook plakken in een online keyword density checker. Deze tool berekent dit percentage voor je. Houd over het algemeen een zoekwoorddichtheid aan tussen 2-6%. 

 

Te hoge keyword density, wat nu?

Heb je een hoog percentage? Dan betekent dit dat je zoekwoord erg vaak voorkomt in je tekst. Google kan dit zien als Keyword stuffing en kan vervolgens je tekst als spam aanmerken want de tekst leest vaak niet lekker. Kijk in je tekst waar je wat zoekwoorden weg kunt halen of kunt vervangen voor synoniemen (wellicht wordt hier ook veel op gezocht). Zorg er ook voor dat de zoekwoorden gelijkmatig over je tekst zijn verdeeld en niet alleen in de eerste twee alinea's. Voor de vindbaarheid is het echter wel van belang om het zoekwoord minimaal 1x in je eerste alinea te plaatsen en in de kop van je tekst.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bel ons op 0314 – 365464