Kennisbank / Webteksten schrijven

Wat is keyword stuffing

Keyword stuffing betekent dat je een bepaald zoekwoord heel vaak in een tekst gebruikt. Dit wordt vaak gedaan in de hoop een betere positie te behalen binnen de zoekresultaten, maar kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Vaak worden de teksten door keyword stuffing minder goed leesbaar omdat het zoekwoord heel vaak gebruikt wordt in de tekst. Naast dat de tekst daardoor niet lekker meer leest, slaat de tekst vaak ook nergens meer op. 

Keyword stuffing in strijd met Google

Zoekmachines zijn inmiddels zo slim dat ook zij doorhebben dat teksten die volstaan met zoekwoorden niet lekker lezen voor mensen. In plaats van dat je pagina dan hoog scoort omdat het zoekwoord lekker vaak voorkomt, wordt je pagina juist afgestraft en kom je op een lagere positie in de zoekmachine terecht. 

Sterker nog, keyword stuffing is in strijd met de kwaliteitsrichtlijnen van Google. In de richtlijnen van Google staat hierover: 

"Het vullen van pagina's met zoekwoorden of cijfers resulteert in een negatieve gebruikerservaring en kan de positie van uw site schaden. Richt u op het maken van nuttige, informatierijke inhoud die zoekwoorden op de juiste manier en in context gebruikt."

Je gaat er dus niet beter door scoren door en het kan zelfs tegen je werken. Maar hoe voorkom je keywordstuffing? Je wilt immers wel goed gevonden worden. 

Keyword stuffing voorkomen

De basisregel voor het schrijven van webteksten is dat je voor mensen schrijft, niet voor zoekmachines. Je tekst moet dus natuurlijk overkomen en lekker doorlezen. Lees dus altijd je eigen tekst nog een keer door voor je het plaatst, of vraag iemand anders het te lezen.

Ben je bang dat je zoekwoord toch teveel voorkomt? Maak dan gebruik van synoniemen. Wie weet zit hier ook veel zoekvolume op en scoor je ook meteen op dat zoekwoord. Je keyword dichtheid kun je makkelijk berekenen. Deel het aantal keer dat je zoekwoord in je tekst voor komt door het totaal aantal woorden van de tekst en doe dit x100%. Ligt dit percentage tussen de 2-6%? Dan zit je waarschijnlijk goed. 

Gebruik je WordPress? Installeer dan de Yoast SEO plugin. Deze plugin geeft onder andere aan wanneer je zoekwoord te vaak in je tekst staat.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bel ons op 0314 – 365464